De koppeling tussen meridianen en organen

Er zijn 12 meridianen, energiebanen die verweven zitten in de huid. Iedere meridiaan heeft een verbinding met een orgaan in het lichaam. Ze voorzien de organen van spirituele energie; Qi (levenskracht). Iedere orgaan-meridiaan heeft een Yin- en een Yang-meridiaan, resp. links en rechts van het lichaam. Ze zijn net zo belangrijk als de ‘gewone’ slagaderen die het fysieke lichaam voorzien van bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen. Meridianen communiceren in het lichaam via zenuw- en hormoonprikkelingen.

In de 5-elementenleer (“de biologische klok”) worden de meridianen onderverdeeld in zes Yin- en zes Yang-organen. De Yin-organen zijn lever, hart, milt, longen, nieren en de hormonenkringloop. Deze werken met name in op het onderbewustzijn. De Yang-organen zijn gal, dunne darm, maag, dikke darm, blaas en de hormoon dri-verwarmer. Deze werken voornamelijk in op het bewustzijn.

Naast de orgaanmeridianen zijn er twee hoofdmeridianen die vierentwintig uur actief zijn en de organen voorzien van “qi” (levensenergie). De Gouveneur-meridiaan begint onder aan de stuit en loopt via de ruggengraat over de neus om te eindigen bij de bovenlip. In deze meridiaan zit het verleden opgeslagen. De andere meridiaan is de Centrale meridiaan. Deze begint bij het schaambeen en gaat over het midden van de voorkant van het lichaam omhoog, over het borstbeen, het midden van de kin, om te eindigen bij de bovenlip. Deze meridiaan staat voor de toekomst. Zowel de Gouveneur-meridiaan als de Centrale meridiaan horen vrij te stromen om hun taak goed uit te kunnen voeren. Een stagnatie van een van hen kan de orgaanfuncties negatief beïnvloeden.

Geïnteresseerd geraakt, maak dan nu een afspraak

Afspraak maken