De koppeling tussen meridianen en organen

De orgaanmeridianen – 12 in totaal – zijn energiebanen die verweven zitten in de huid. Zij voorzien de organen in het lichaam van spirituele energie; genaamd Qi (Chinees voor levenskrachtenergie). Ieder orgaan heeft een Yin- en een Yang-meridiaan, resp. links en rechts van het lichaam. De orgaanmeridianen zijn net zo belangrijk als de ‘gewone’ slagaderen die het fysieke lichaam voorzien van bloed, zuurstof, en andere voedingsstoffen. Orgaanmeridianen communiceren met het lichaam via hormonenprikkelingen.

Meridianen
In de 5-elementenleer worden de orgaanmeridianen onderverdeeld in zes Yin- en zes Yang-organen. De Yin-organen zijn lever, hart, milt, longen, nieren en de hormonenkringloop. Deze werken met name in op het onderbewustzijn. De Yang-organen zijn gal, dunne darm, maag, dikke darm, blaas en de hormonen-drieverwarmer. Deze werken voornamelijk in op het bewustzijn. Naast de orgaanmeridianen zijn er twee hoofdmeridianen die vierentwintig uur actief zijn en de organen voorzien van Qi. De Gouveneurmeridiaan begint onderaan de stuit en loopt via de ruggengraat over de neus om te eindigen bij de bovenlip. In deze meridiaan zit het verleden opgeslagen. De andere meridiaan is de Centrale meridiaan. Deze begint bij het schaambeen en gaat over het midden van de voorkant van het lichaam omhoog, over het borstbeen, het midden van de kin, om te eindigen bij de bovenlip. Deze meridiaan staat voor de toekomst. Zowel de Gouveneurmeridiaan als de Centrale meridiaan horen vrij te stromen om hun taak goed uit te kunnen voeren. Een stagnatie van een van beiden kan de orgaanfuncties negatief beïnvloeden.


Specifieke functies
Alle orgaanmeridianen hebben een specifieke taak en zijn aan elkaar gekoppeld. Zij staan in verbinding met de biologische klok (zie de 5-elementen). Elk orgaan is via zijn orgaanmeridianen verbonden met een bepaalde plek in het gezicht, het gebit en de ruggenwervel. Via deze plekken kan ik achterhalen waar in het lichaam het probleem zit. Als het lichaam in balans is (qua conditie, immuunsysteem, gewicht, psychische en emotionele belasting), zit je lekker in je vel. Je zit vol vreugde, begrip, je kunt loslaten wat je overkomt, angsten en woede herstellen snel na een bepaalde indruk.