Yin en Yang

Yin en Yang komen voort uit het Taoïsme, een Chinese filosofische en religieuze stroming uit de 6e eeuw voor Christus. Het vertegenwoordigt het weten dat alles in de kosmos met elkaar samenhangt in geordende natuurwetten die voortkomen vanuit de zon, de maan en de sterrenstanden. Dit beïnvloedt dag en nacht, eb en vloed, de vier windrichtingen en de vier seizoenen. Tao is het pad van hemel en aarde bewandelen. Liefde is de basis van dit pad.
Liefde staat voor het beste met andere mensen voor hebben en mensen dat ook tonen. De filosofie hangt het principe aan dat niets op toeval berust.

Het Zijn is bipolair en bestaat uit Yin en Yang. Yin en Yang ontstaan door elkaar, zijn elkaars tegengestelde en vullen elkaar aan. Tussen Yin en Yang bestaat een bepaald evenwicht. Er zijn diverse Yin-en-Yangcirculaties op en in het lichaam die op elkaar aansluiten. De circulatie in de voeten en de voorkant is het heden, dit is Yin. De circulatie in de rug en het hoofd is het verleden, dit is Yang. Het onderbewustzijn is Yin. Zij is vrouwelijk en vertegenwoordigt de binnenwereld. Het bewustzijn is Yang. Zij is mannelijk en vertegenwoordigt de buitenwereld. De Yin-energie zit aan de linkerkant van het lichaam. De Yang-energie zit aan de rechterkant van het lichaam.

Yin staat voor de innerlijke leefwereld, ofwel hoe je met jezelf omgaat. Yin staat voor vrouwelijkheid, zachtheid, het luisterend oor, rust, passiviteit, ontvankelijkheid, zwaarte, intimiteit en leegte. Yin is zwart.

Yang
staat voor de buitenwereld, ofwel hoe je jezelf manifesteert in je werk- en gezinssituatie, hoe je je financiën regelt en hoe je je gedraagt als persoon. Yang staat voor mannelijkheid, helderheid, het uiterlijk, overvloed, verandering, beweging, warmte, uitstraling, expansie en energie. Yang is wit.

Als de Yin-en-Yang energieën in balans zijn, houden zij ons lichaam, onze geest en onze ziel ook in balans. Je gemoed, denkwijze, persoonlijkheid en lichamelijke kracht zijn dan in orde. Om deze balans te handhaven moeten wij grenzen kunnen stellen aan ons denken, voelen en doen.